Elämyksiä vaellusmatkalla

01.02.2021, Minun vaellus

Hei, olen vaellusmatkoille sydämeni menettänyt keravalainen Tuula, iältäni 60+. 

Lähdin ensimmäisen kerran vaellusmatkalle kesällä 2010. En ollut harrastanut patikointia edes Suomessa, joten käytännössä lähdin Itävaltaan suoraan sohvaperunana. Liikunnan harrastaminen oli ollut epäsäännöllistä. Halusin vain kokea vuosikymmenten jälkeen sen vuorten lumon, jonka parikymppisenä näkemäni Alpit olivat mieleeni jättäneet, vaikka en silloin edes käynyt vaeltamassa. Seuraava reissuni 2012 suuntautui Pohjois-Italiaan ja Dolomiittien jylhät maisemat koukuttivat niin, että olen halunnut palata sinne uudelleen, vaikka muitakin kohteita olen kokeillut. Kuulostaa luultavasti kliseiseltä, mutta loputtomia vuorijonoja katsellessani ymmärrän oman pienuuteni ja monet arjen murheet tuntuvat hyvin kaukaisilta. Myös kotimaassa olen vaellusmatkojen innoittamana alkanut käydä patikoimassa, siihen riittävät lähimetsänkin polut.

Liikuntamatkat löysin sattumalta ja mielenkiintoiset kohteet ja vaellusreitit sekä vertailukelpoinen hinta houkuttelivat kokeilemaan ensin Italian Etelä-Tirolia ja sitten Sveitsiä. Olin tyytyväinen molempiin reissuihini ja viime kesänä tarkoitukseni oli lähteä Liikuntamatkojen matkassa Val di Soleen, mutta koronan takia reissu peruuntui. Kesällä 2021 toivottavasti matkaan taas pääsee.

Liikuntamatkojen vaellusmatkojen sydän on Jouni Parkkali apunaan osaavat oppaansa. Liikuntamatkojen reissuilla patikoidaan upeissa maisemissa, niistä nauttien. Toki vuoristossa voi polkujuoksuakin harrastaa, mutta näillä patikoilla vauhti valitaan ryhmän mukaan unohtamatta valokuvaus- ja evästaukoja. Liikuntamatkojen vaellusreiteillä on usein helpompi ja hieman haasteellisempi vaihtoehto, mutta molemmilla pärjää, ellei isoja ongelmia ole esimerkiksi polvissa. Toisaalta edessä oleva liikunnallinen lomamatka voi kannustaa etukäteen kohentamaan etenkin jalkojen lihaskuntoa esimerkiksi tekemällä kotiseudulla hieman tavallista pidempiä kävelylenkkejä vaihtelevassa maastossa, jos se on mahdollista. Vaellusmatkasta saa enemmän iloa, kun jalat ovat tottuneet maastossa liikkumiseen.

Vaellusmatkojen hotellit ovat huolella valittuja, usein pienehköissä vuoristokylissä sijaitsevia kodikkaita hotelleja, joista Liikuntamatkoilla on vuosien kokemus. Hotellit panostavat runsaaseen aamiaiseen, jolloin vaelluspäivän saattaa pärjätä eväillä tai kevyellä lounaalla. Mikäpä päivän päätteeksi sitten onkaan ihanampaa kuin istahtaa valmiiseen päivällispöytään, jonka jälkeen uni tulee houkuttelematta. Yhteisillä päivällisillä ryhmä viimeistään hitsautuu yhteen päivän kokemuksia vertailtaessa ja yhteishenki viikon aikana on uskomaton – se lieneekin yksi Jounin tavoitteista. Tärkeää lomaviikon sujumisen kannalta on se, että näillä matkoilla oppaat asuvat vaeltajien kanssa samassa hotellissa ja ovat mukana niin aamiaisilla kuin päivällisilläkin.

Patikkavarusteista tärkeimmät ovat jokaisen oman turvallisuudenkin takia kunnolliset, tukevat ja nilkan yli ulottuvat ja pitäväpohjaiset vaelluskengät. Reitit kulkevat usein osittain kapeita hiekkateitä pitkin, mutta varsinaiseen patikoinnin makuun pääsee vaihtelevilla poluilla, jotka voivat olla jyrkkiä, kivikkoisia ja liukkaitakin. Sen sijaan samoilla tarvittaessa tuulta ja vettä hylkivillä ulkoiluvaatteilla pärjää kuin Suomessakin. Vuorilla sää lämpötilaeroineen, sateineen ja auringonpaisteineen voi vaihdella nopeasti. Laaksossa voi olla shortsikeli ja vuorilla voi vielä myöhään keväällä tai aikaisin syksyllä sataa räntää ja korkeimmilla huipuilla olla lunta heinäkuussakin. Itse pidän tärkeänä myös napakasti istuvaa päiväpatikkareppua, vaikka muutamien tuntien patikoilla ei valtavasti vaihtovaatteita ja evästä mukana tarvitsekaan. Varsinaiseen sauvakävelyyn eivät kaikki reitit sovi, mutta yhdestäkin sauvasta saa tukea vaikeakulkuisilla poluilla. Joistakin kohteista sauvoja saa lainata tai vuokrata.

Kaiken edellä kertomani lisäksi se, mitä erityisesti arvostan Liikuntamatkojen matkoissa, on, että vaikka lähdet reissuun yksin, et ole siellä yksin, ellet sitä nimenomaan halua. Monet ovat matkalla puolison, muun perheenjäsen tai ystävän kanssa, mutta matkalle voi huoletta lähteä yksin. Usein reissuilla on useitakin yksin matkustavia. Liikuntamatkojen oppaat ja vaellusmatkalaiset ovat reiluja ja rentoja ihmisiä, joiden joukosta löytää mukavaa juttuseuraa niin polulla astellessa kuin päivällispöydässäkin.

Vaellusmatkalle lähtöä ei kannata epäröidä, jos on liikunnasta kiinnostunut ja peruskuntoinen. Varoitan kuitenkin, sillä ensimmäinenkin reissu voi olla koukuttava.

 

Tuula 

Yhteistyössä