Euro Camp – nordisk idrottslägerskolcenter

Jag har kännt Jouni Parkkali i flera års tid närmast i volleyboll sammanhang men nu vet jag även mer om honom. Han ser för tillfället som sin viktigaste uppgift att erbjuda upplevelser och äventyrsresor till olika ungdomsgrupper i Finland och i Europa. Jag var personligen senaste sommar och höst med och bekantade mig med Euro Camp i Italien, som Jouni driver, och sagt med ett ord så var platsen utomordentlig för internationell lägerskolverksamhet.

- Kenneth Karlsson

Nordiska Idrottslärarorganisationers Samråd (NIS) möte i Italien den 7-10 oktober 2004

Styrelsen i NIS träffades efter diverse reseincidenter till slut i Bologna för vidare transport till en anläggning uppe i bergen som heter Sportilia. Kvällen var sen så efter lite god italiensk mat tog vi våra rum i besittning.

På morgonen efter frukost hade alla anlänt och vårt möte kunde börja. Senare på dagen fick vi en rundvandring som en av cheferna Piero Lerede genomförde med oss. Vilken anläggning! Här fanns två stora hallar med möjligheter till alla slags aktiviteter. Oerhört fina golv med flyttbara mål, korgar, scen etc. Här finns också ett rejält styrketräningsrum. Utomhus finns stora välskötta gräsmattor för fotbollsträning. En av dem har tävlingsbanor mm för friidrottsträning och tävling. Här är också gott om plats på läktare för publik.

Logidelen klarar 280 personer fördelade på 80 rum i god standard. Jag kanske inte tyckte att det var ideala förhållanden för en skolklass vilken som helst. Det får i så fall vara en med idrott som inriktning, då hade det varit en höjdare med alla de olika möjligheter man kan ha här, eftersom vädret är så stabilt. Man har öppet från mars till oktober.

Om jag tränade ett lag av något slag skulle detta varit en fantastisk anläggning att åka till. Det man gör här kan varieras i det oändliga, men det finns inga aktiviteter som affärer, discon eller restauranger i närheten som stör. Allt annat får man förflytta sig till.

Djurgårdens damlag och något lag från Umeå hade varit där, kunde jag se på alla vimplar som hängde över baren.

Vi fortsatte på fredagseftermiddagen till Cesenatico som ligger några km från Rimini. Här fortsatte vi vårt möte också under fredagen och lördagen med pauser för god mat i italienska mängder och en rundvandring på idrottslägerskolan Eurocamp.

Detta är definitivt ett fantastiskt alternativ för skolklasser. Standarden på boendet är god vandrarhemsstandard med matsal som liknar de vi har i skolorna. Man har stora fotbollsläger och andra liknande evenemang hela sommaren. Man riktar in sig mot skolklasser i maj och september. Inom anläggningen finns alla typer av utomhusbollplaner. Gott om plats för beachvolley och andra strandaktiviteter. Eurocamp har dessutom instruktörer och personal som sköter aktiviteter och hjälper till med ordning och att hålla reda på eleverna.

Anledningen till att vi blev inbjudna till att ha vårt möte här är för att vi eventuellt skall samarbeta med att förorda vissa veckor för att elever från flera nordiska länder skall kunna sammanstråla på Eurocamp eller på liknande anläggningar i våra nordiska länder. På så sätt kan perspektivet med samarbete och språkträning samt förståelse över våra nordiska gränser vinnas.

Själv blev jag riktigt eld och lågor över möjligheterna. Varför inte en sommarkurs för idrottslärare. Tål att tänka på!

Priserna är rimliga och möjligheter till hotellboende istället är flera.

Inom gångavstånd finns en liten söt italiensk by och ett vattenlandskap. Det är nära till museum och kulturmöjligheter.

Vi fick denna möjlighet helt tack vare Kenneth Karlsson i samarbete med Jouni Parkkali. Kenneth sitter i NIS styrelse för Finland och Jouni har varit volleybollproffs i Italien och har sedan med sina kontakter arbetat för dessa möjligheter.

Jouni organiserade vårt möte på ett fint sätt och jag kan rekommendera att höra av sig till honom om man är intresserad och vill veta mera.

- Helena Kronberg-Axellsson

Sekreterare NIS och SGS

 

 
 
 

 

 

Yhteistyössä