Blogi

Taide-, ruoka- tai joogamatka

12.04.2021, Toscanassa

Toscana Italia

Nimeni on Virpi Virta ja suurkaupungeissa puolet elämästäni viettäneenä löysin Toscanan ja Emilia-Romagnan rajalta, kivenheiton päässä Marchesta, paratiisimme Altopoggion luonnonpuiston alueelta. Milanolainen mieheni oppi vihdoin leikkaamaan ruohoa, sympaattinen sekarotuinen Spilla-koiramme ja kolme maalaiskissaamme ovat kahden lapsemme ohella iloinen perheemme vähän kuin ”Vuoriston Heidi”-tarinoissa. Suomi ja Italia kaikkien sydämissä. 

Ruokakulttuuri on Italian parasta, aurinkoa riittää ja kolmen läänin rajalla oleva Altopoggio on strategisesti mahtavalla paikalla. Aamulla voit bongata kauriita syömässä pellollamme, poimia viikunoita tai viinirypäleitä suoraan suuhun, nähdä piikkisian tassuttelemassa iltahämärässä tai kuvata harvinaisia kukkalajeja. Voimme rakentaa teidän ryhmälle ikimuistoisen viikon näissä upeissa maisemissa.

RUOKAREISSU
Kokkaile rennossa ilmapiirissä loma-asuntojenne pihapiirissä kolmen läänin (Emilia-Romagna, Toscana ja Marche) perinteisiä herkkuja paikallisen kokin ja Virpin avustuksella.  Virkistävä prosecco ja alueiden upeat viinit yhditetään aina ruokiin. Niistä meille kertoo sommelier-Rossana Umbrian viinitilalta.  
 

TAIDELEIRI?  
Michelangelo Buonarrotin synninkoti ja kylä “Renessanssiajan ulkoilmaparvekkeilla maalausta en plain air”, ”San Sepolcron kaupunki Toscanassa ja Piero della Francescan, renessanssiajan mestarin kotimuseovierailu”.

JOOGALEIRI
Altopoggion puutarha 650 metrin korkeudella on rauhallinen paikka harjoittaa joogaa ja meditoida. Maalaiskoiramme voi halutessanne tulla joogaamaan kanssanne asettuen vatsa taivasta kohden täysin rentoutuneeseen olotilaan.

Teemme yhteistyötä Liikuntamatkojen ja heidän arvojen mukaisesti!
Ole yhteydessä, niin kerron tarkemmin millaista ohjelmanne voisi sisältää

Minut löytää täältä: KLIKKAA KOTISIVUILLE

YHTEISTIEDOT
Virpi Virta
e-maili:  info@altopoggio.it
PUH. +39 333 1134 190

Tietoa Virpistä

 

Lue lisää »

Vaelluksia Etelä-Tirolissa

11.02.2021, Dolomiitit

Dolomiitit

Varmasti yksi vaikuttavimmista vaelluksista vuorille tapahtuu jossakin päin Dolomiitteja. Kun aurinko nousee vuorten takaa tai laskee vuorten taakse illalla, ne hetket ovat sellaisia elämyksiä, joita ei voi yksinkertaisesti unohtaa. Kun matkaan liitetään Italian kuuluisat ruokatarjoilut, upeat vuoristohotellit ja suussa sulavat jälkiruuat, suomalainen on myyty.

LÄNTISET DOLOMIITIT
Cattinaccion, Cimonegan, Marmoladana, Schiaran, Latemarin, Odlen, Pale di San Martinon, Puezin, Sallolungon ja Sellan vuoristot

ITÄISET DOLOMIITIT
Amapezzanon, Braiesin, Nanesin, Seston, Bosconeron, Civettan, Marmarolen ja Pelmon vuoristot

HUOM! Dolomiittien vuoristosta liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2009 yhdeksän aluetta eli yhteensä 1 356 neliökilometriä, 

Ole yhteydessä, jos sinua tai teidän ryhmää kiinnostaa toteuttaa oma vaellusmatka.
LIIKUNTAMATKAT FINLAND

Lue lisää »

Elämyksiä vaellusmatkalla

01.02.2021, Minun vaellus

Hei, olen vaellusmatkoille sydämeni menettänyt keravalainen Tuula, iältäni 60+. 

Lähdin ensimmäisen kerran vaellusmatkalle kesällä 2010. En ollut harrastanut patikointia edes Suomessa, joten käytännössä lähdin Itävaltaan suoraan sohvaperunana. Liikunnan harrastaminen oli ollut epäsäännöllistä. Halusin vain kokea vuosikymmenten jälkeen sen vuorten lumon, jonka parikymppisenä näkemäni Alpit olivat mieleeni jättäneet, vaikka en silloin edes käynyt vaeltamassa. Seuraava reissuni 2012 suuntautui Pohjois-Italiaan ja Dolomiittien jylhät maisemat koukuttivat niin, että olen halunnut palata sinne uudelleen, vaikka muitakin kohteita olen kokeillut. Kuulostaa luultavasti kliseiseltä, mutta loputtomia vuorijonoja katsellessani ymmärrän oman pienuuteni ja monet arjen murheet tuntuvat hyvin kaukaisilta. Myös kotimaassa olen vaellusmatkojen innoittamana alkanut käydä patikoimassa, siihen riittävät lähimetsänkin polut.

Liikuntamatkat löysin sattumalta ja mielenkiintoiset kohteet ja vaellusreitit sekä vertailukelpoinen hinta houkuttelivat kokeilemaan ensin Italian Etelä-Tirolia ja sitten Sveitsiä. Olin tyytyväinen molempiin reissuihini ja viime kesänä tarkoitukseni oli lähteä Liikuntamatkojen matkassa Val di Soleen, mutta koronan takia reissu peruuntui. Kesällä 2021 toivottavasti matkaan taas pääsee.

Liikuntamatkojen vaellusmatkojen sydän on Jouni Parkkali apunaan osaavat oppaansa. Liikuntamatkojen reissuilla patikoidaan upeissa maisemissa, niistä nauttien. Toki vuoristossa voi polkujuoksuakin harrastaa, mutta näillä patikoilla vauhti valitaan ryhmän mukaan unohtamatta valokuvaus- ja evästaukoja. Liikuntamatkojen vaellusreiteillä on usein helpompi ja hieman haasteellisempi vaihtoehto, mutta molemmilla pärjää, ellei isoja ongelmia ole esimerkiksi polvissa. Toisaalta edessä oleva liikunnallinen lomamatka voi kannustaa etukäteen kohentamaan etenkin jalkojen lihaskuntoa esimerkiksi tekemällä kotiseudulla hieman tavallista pidempiä kävelylenkkejä vaihtelevassa maastossa, jos se on mahdollista. Vaellusmatkasta saa enemmän iloa, kun jalat ovat tottuneet maastossa liikkumiseen.

Vaellusmatkojen hotellit ovat huolella valittuja, usein pienehköissä vuoristokylissä sijaitsevia kodikkaita hotelleja, joista Liikuntamatkoilla on vuosien kokemus. Hotellit panostavat runsaaseen aamiaiseen, jolloin vaelluspäivän saattaa pärjätä eväillä tai kevyellä lounaalla. Mikäpä päivän päätteeksi sitten onkaan ihanampaa kuin istahtaa valmiiseen päivällispöytään, jonka jälkeen uni tulee houkuttelematta. Yhteisillä päivällisillä ryhmä viimeistään hitsautuu yhteen päivän kokemuksia vertailtaessa ja yhteishenki viikon aikana on uskomaton – se lieneekin yksi Jounin tavoitteista. Tärkeää lomaviikon sujumisen kannalta on se, että näillä matkoilla oppaat asuvat vaeltajien kanssa samassa hotellissa ja ovat mukana niin aamiaisilla kuin päivällisilläkin.

Patikkavarusteista tärkeimmät ovat jokaisen oman turvallisuudenkin takia kunnolliset, tukevat ja nilkan yli ulottuvat ja pitäväpohjaiset vaelluskengät. Reitit kulkevat usein osittain kapeita hiekkateitä pitkin, mutta varsinaiseen patikoinnin makuun pääsee vaihtelevilla poluilla, jotka voivat olla jyrkkiä, kivikkoisia ja liukkaitakin. Sen sijaan samoilla tarvittaessa tuulta ja vettä hylkivillä ulkoiluvaatteilla pärjää kuin Suomessakin. Vuorilla sää lämpötilaeroineen, sateineen ja auringonpaisteineen voi vaihdella nopeasti. Laaksossa voi olla shortsikeli ja vuorilla voi vielä myöhään keväällä tai aikaisin syksyllä sataa räntää ja korkeimmilla huipuilla olla lunta heinäkuussakin. Itse pidän tärkeänä myös napakasti istuvaa päiväpatikkareppua, vaikka muutamien tuntien patikoilla ei valtavasti vaihtovaatteita ja evästä mukana tarvitsekaan. Varsinaiseen sauvakävelyyn eivät kaikki reitit sovi, mutta yhdestäkin sauvasta saa tukea vaikeakulkuisilla poluilla. Joistakin kohteista sauvoja saa lainata tai vuokrata.

Kaiken edellä kertomani lisäksi se, mitä erityisesti arvostan Liikuntamatkojen matkoissa, on, että vaikka lähdet reissuun yksin, et ole siellä yksin, ellet sitä nimenomaan halua. Monet ovat matkalla puolison, muun perheenjäsen tai ystävän kanssa, mutta matkalle voi huoletta lähteä yksin. Usein reissuilla on useitakin yksin matkustavia. Liikuntamatkojen oppaat ja vaellusmatkalaiset ovat reiluja ja rentoja ihmisiä, joiden joukosta löytää mukavaa juttuseuraa niin polulla astellessa kuin päivällispöydässäkin.

Vaellusmatkalle lähtöä ei kannata epäröidä, jos on liikunnasta kiinnostunut ja peruskuntoinen. Varoitan kuitenkin, sillä ensimmäinenkin reissu voi olla koukuttava.

 

Tuula 

Lue lisää »

SVEITSI SAMNAUN

23.03.2020, VAELLUS

Yleisinfoa Sveitsin Samnaun vaelluksista

Tässä yksi vaelluspaikkamme Sveitsin Samnaun kylään. joka sijaitsee 1800 metrin korkeudessa. Teemme matkoja sinne myös valmiille ryhmille. Kiinnostaisiko teidän järjestöä tehdä matka tähän upeaan kylään.

BUSSIMATKA HOTELLILLE
Bussimatka Zurichistä lentokentältä hotellille kestää n. 3, 5 tuntia yhden pysähdyksen taktiikalla

VAELLUKSET
Meitä on monen tasoisia vaeltajia mitä tulee esim. kuntoon. On muistettava, että olemme vähintään 1800 metrin korkeudessa koko ajan. Se osaltaan tarkoittaa sitä, että vaellusvauhti ja vaellusmatkat eivät voi olla kaikille samat. Siksi meillä on mukana useampi ohjaaja. Ilma voi olla aamuisin aika viileä ja sääolosuhteet voivat vaihdella paljonkin päivän aikaan. Olette olleet varmasti vaelluksilla Lapissa, mutta ette ehkä noissa korkeuksissa.  Aloitamme vaellukset aamuisin n. klo 09.00 ja ne kestävät 2-5 tuntiin

REITIT
Reitit katsotaan sitten paikan päällä, koska emme tiedä vielä sääolosuhteita. Jokaiselle löytyy varmasti vaeluksia oman kunnon mukaan

HOTELLIMME  
Kylämme on Samnaun Ravaisch
Hotellissa on kaksi saunaa, yksi miehille ja yksi naisille ja ne ovat lämpiminä joka päivä klo 15.00-18.00
Hotellissa, joka on perhehotelli, meitä palvelee Monika, Thomas ja Roswitha Jenal. Hotelli sijaitsee 1830 m korkeudessa.

KYLPYLÄ
Noin 3 km päässä on Spa kylpylä, jonne pääsee kätevästi paikallisbussilla, joka lähtee aivan hotellin vierestä. Siellä on kolme saunaa, poreallas, uima.allas jne.
Meillä on sinne vapaa pääsy ja se on avoinna klo 13.00-21.00.

NAUDERIN LINNAKE  
Meillä olisi mahdollisuus piipahtaa upealla retkellä. ( 45min bussimatka) Tutustumisen ohessa, teemme 2 h patikoinnin uskomattomissa maisemissa. Retken hinta on 25€ ja siihen kuuluu bussimatka edestakaisin ja opastus perillä. 
Nauders kivirakennukset rakennettiin vuosien 1834 ja 1840 välillä. Se on valtava kokoinen rakennelma ja sisältää viisi kivestä tehtyä rakennusta. Niitä käytettiin alun perin tiesulkuina ja Inn laakson puolustuslinjana Lombardian tai Engadinin hyökkäyksiä vastaan. Linnoitus on ainoa täysin säilynyt puolustusalue tuolta ajanjaksolta, ja sitä käytetään nykyään sotamuseona. 

 

 

Lue lisää »

Etelä-Tiroli

03.01.2020, Etelä-Tiroli

 

ETELÄ-TIROLI VAELLUSKOHTEENA

Etelä-Tiroli on Italian pohjoisin maakunta. Se muodostaa Trentinon maakunnan kanssa Trentino-Etelä-Tirolin alueen. Etelä-Tirolilla on laaja itsehallinto ja sitä kutsutaan autonomiseksi maakunnaksi. Maakunnan asukasluku on noin 515 000 ja sen pääkaupunki on Bolzano. Meillä on kohteena mm. Val di Sole, Val di Fiemme ja Paganellan alue. Meillä on käytössä kesäaikaan kabiinit ja hiihtohissit, joilla päästään helposti vaelluspaikoille.  Juomat ovat erittäin halpoja, ilmapiiri rento ja jokaisen vaelluksen jälkeen meitä odottaa hotelilla sauna ja upea illallinen.

Lue lisää »

Yhteistyössä